Mantelzorgwoning vergunningen

Het is belangrijk om u van te voren goed te laten informeren over het laten plaatsen van een mantelzorgwoning of wel mantelzorgchalet. 

Let op: Per 1 november 2014 is geen bouwvergunning meer nodig

Op 24 september 2014 zijn door de Rijksoverheid nieuwe regels met betrekking tot de plaatsing van mantelzorgwoningen gepubliceerd. Deze nieuwe regels zijn op 1 november 2014 ingegaan.

Wat zijn de regels met betrekking tot de bouw van een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning mag alleen bij een bestaande woning worden gebouwd op het achtererf-gebied van de desbetreffende woning. Deze kan vergunningsvrij worden geplaatst indien:

  • de mantelzorgwoning binnen 4 meter van de bestaande woning wordt geplaatst
  • de mantelzorgwoning niet hoger dan de bestaande woning wordt en maximaal 5 meter hoog
  • wordt de mantelzorgwoning verder dan 4 meter van de bestaande woning geplaatst, dan mag de dakvoet maximaal 3 meter hoog zijn

Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan kunt u zorgeloos een mantelzorgwoning plaatsen door middel van het vergunningsvrij plaatsen van een bijgebouw of een woonunit op uw perceel.

In uitzonderingssituaties blijft nog wel een vergunning nodig. In die situaties kent de nieuwe regeling wel veel ruimere bevoegdheden van gemeenten om af te wijken van bestemmingsplannen. Bovendien geldt een maximale doorlooptijd van 8 weken voor de procedure van de aanvraag voor de vergunning. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Contact

Neem direct contact op met ons!

Voor informatie en vragen.

» Naar contactinformatie
Brochure

Download de brochure!

Voor meer informatie over mantelzorgwoningen.

» Download brochure